Landskab & Byrum

Hestehovedet Nakskov

Helhedsplan for Hestehovedet i Nakskov Fjord

Halvøen Hestehovedet er en del af Naturpark Nakskov Fjord som ligger på Vestlolland, og er med sine 10 store og små øer Danmarks mest ørige fjord. En stor del af fjorden er omkranset af 4 meter høje stormflods-diger. Hestehovedet ligger som en menneskeskabt halvø langt ude, næsten midt i fjorden. I 1940-erne og 50-erne blev der behov for en lystbådehavn og en badestrand, hvor vandet ikke var så forurenet som inde ved Nakskov. Og området har derfor i mange år fungeret som udflugtsmål for Nakskovitterne og mange andre besøgende.  

ETN Arkitekter har med input fra en lang række lokale aktører og Lolland Kommune udarbejdet den helhedsplan som danner rammen for de indsatser som over de senere år langsomt er implementeret på Hestehovedet.  

Hovedgrebet har været at få bragt fjordlandskabets smukke vilde natur tilbage til Hestehovedet og lade naturen flette sig sammen med de aktiviteter som stedet rummer.  

Sted: Hestehovedet Nakskov
Bygherre: Lolland Kommune og Naturlandet
Team: ETN Arkitekter med Bjerager & Kristensen Rådgivende Ingeniører og MONSTRUM (Sæl-legeplads)
Ydelse: Totalrådgivning

Fotograf: Niels Vestergaard, film-foto.dk / ETN Arkitekter

Se MONSTRUM for flere fotos af Sæl-legepladsen – link

Et stort egetræsdæk danner et STRANDTORV som tager imod de besøgende helt ude ved strandkanten sammen med skulpturen “NAKSKOVPIGEN” udført i granit og bronze af kunstneren Victor Kvederis i
1953.

Skulpturens placering var ovre årene blevet meget lidt synlig, og derfor besluttede vi, at hun skulle flyttes ud på Strandtorvet, så hun – lige som alle badegæsterne – kunne skue ud over fjorden.

Et legeområde med en sælmor og en sælunge i kæmpeformat, udført af Monstrum, udgør en fin skulpturel baggrund der samtidig er med til at formidle det rige dyreliv i naturparken. 

Mod vest ligger er der placeret en ny solnedgangstrappe som er blevet et yndet aftenspot da udsigten over fjorden herfra er vidunderlig.   

Længere inde mod lystbådehavnen er der langs kysten opført en Krible-krable bro som sammen med et lille formidlingshus for formidlingsprojektet NATURLANDET giver brugerne en grundig introduktion til flora og fauna i naturparken.